LV EN
Oh!It smells so good here! The kitchen is the most admirable place in the world. Here you will find your friends, because all of them are gourmets, who like sweets. Some of them are highly recommended. Maybe you know a recipe as well? Maybe you can create something special? Maybe you have eaten on a trip something so special, that it would never appear in your dreams? Write us! Sent us photos and clips. The story houses inhabitants are eager to know something new, too! Sent us - we are waiting! Read more
But when they are telling about food comming from one special place it becomes interesting! Some never-heard names, special spices and flavours are often mentioned during these conversations. All friends are very interested in cooking food that is prepared in different Baltic and Caucasian countries and that represents different cultures.
 
 
Armēņu virtuve

Armēņu virtuve ir viena no senākajām virtuvēm Āzijā un pati senākā Aizkaukāzā. Tās raksturīgākās īpašības veidojušās vismaz tūkstoš gadu pirms mūsu ēras.

            Daudziem, vērojot, kā mūsdienās armēņi rosās pie plīts vai grila, rodas iespaids, ka, neatkarīgi no profesijas, visi armēņi prot gatavot, it kā viņi ar šo prasmi būtu piedzimuši. Protams, šūpulī pavārmāksla netiek ielikta, un kādam labāk padodas dolma (līdzīga maziem kāpostu tīteņiem, tikai ietītiem vīnogu lapās), citam kihta (ļoti maiga, gaisīga frikadele no tvaikos pagatavotas maltās gaļas), vēl citam hašlama (teļa, jēra vai liellopa gaļas zupa ar dārzeņiem), jēra gaļas ēdieni podiņos - piti un čanahi, harčo zupa vai armēņu pīrāgs pahlava. Bet droši var apgalvot, ka katrs armēnis prot pagatavot šašliku vismaz 20 veidos, bet kāds no tiem būs viņa iecienītais, visbiežāk izmantotais. Tradicionālajam šašlikam parasti izmanto karbonādi ar kauliņu, klāt pasniedz ugunī apsvilinātus, nomizotus tomātus, baklažānus, piparus un ļoti daudz zaļumu, kā arī avota ūdeni.

            Slavena ir Sevana forele — išhana. Ar foreles pagatavošanu tradicionāli nodarbojas tikai vīrieši. Recepte ir vienkārša: speciālā katliņā ieliek milzīgu gabalu sviesta, kad tas ir izkusis, katliņā liek notīrītu zivi, daudz zaļumu, sāli, piparus, pievieno baltvīnu un sutina šo karalisko ēdienu līdz gatavībai.

            Brīvdienās armēņu ģimenēs mēdz gatavot tradicionālo rīta hašu (līdzīgs karstam galertam, ļoti trekns un sātīgs ēdiens).

            Armēņu virtuvei, protams, nepieciešamas arī armēņu garšvielas, bet vissvarīgākais garšīga ēdiena pagatavošanas nosacījums ir - visam jābūt svaigam un vislabākās kvalitātes: gaļai, tomātiem, baklažāniem, saldajiem pipariem, pētersīļiem, dillēm, kinzai, bazilikam u.c.