LV EN
Oh!It smells so good here! The kitchen is the most admirable place in the world. Here you will find your friends, because all of them are gourmets, who like sweets. Some of them are highly recommended. Maybe you know a recipe as well? Maybe you can create something special? Maybe you have eaten on a trip something so special, that it would never appear in your dreams? Write us! Sent us photos and clips. The story houses inhabitants are eager to know something new, too! Sent us - we are waiting! Read more
But when they are telling about food comming from one special place it becomes interesting! Some never-heard names, special spices and flavours are often mentioned during these conversations. All friends are very interested in cooking food that is prepared in different Baltic and Caucasian countries and that represents different cultures.
 
 
Azerbaidžāņu virtuve

Azerbaidžānā par galveno nacionālo ēdienu uzskata plovu, ko sauc par aš un pasniedz katrā kāzu un bēru mielastā, kā arī ciemos atnākušiem radiem un draugiem. Aš var pagatavot septiņos veidos – ar vistas gaļu, ar jēra gaļu, ar zivi, ar žāvētiem augļiem, ar augļiem un gaļu, ar riekstiem un gaļu. Dažreiz plovs top arī ikdienas pusdienām.

            Tā kā vasarā pie Kaspijas jūras ir vairāk nekā 40 grādu liels karstums, tad tikpat kā nav iespējams saglabāt pienu svaigu, tāpēc Azerbaidžānā uzturā daudz lieto rūgušpienu. No tā gatavo atsvaidzinošu un barojošu padzērienu dovga.

            Azerbaidžānā, kā jau musulmaņu valstī, uzturā nelieto cūkgaļu. Karstā klimata dēļ cūkgaļa ātri vien sabojājas. Vispopulārākā ir jēra gaļa un no tās gatavotie ēdieni. Ļoti bieži galdā tiek celta dolma – ēdiens ar maltas jēra gaļas pildījumu. Gaļu pilda baklažānos, tomātos, zaļajos piparos, un šo «kompāniju» dēvē par trīs māsām. Citkārt vasarā top dolma ar vīnogu lapām, tās gaļai piešķir īpatnēju, atsvaidzinoši skābenu garšu. Ziemā dolmai izmanto kāpostu lapas. Dolmu pasniedz kopā ar rūgušpienu, kurš ieliets nelielā trauciņā un izmantojams kā ēdiena mērce.

            Ja pusdienām nav sagatavota kāda no dolmām vai izcepti auna gaļas kebabi, tad noteikti būs sarūpēts kāds cits gaļas ēdiens. Piemēram, vistas zupa, vistas un kartupeļu mērce vai vistas cepetis ar valriekstiem un rozīnēm. Vistas gaļa Azerbaidžānā ir ļoti iecienīta, to gatavo gan kopā ar kartupeļiem, gan rīsiem, gan žāvētiem augļiem, bet garšvielām izmanto dilles, safrānu, sīpolus, koriandru, piparus.

            Ļoti populāras Azerbaidžānā ir zupas, to ir vismaz 30 dažādi veidi.