LV EN
Oh!It smells so good here! The kitchen is the most admirable place in the world. Here you will find your friends, because all of them are gourmets, who like sweets. Some of them are highly recommended. Maybe you know a recipe as well? Maybe you can create something special? Maybe you have eaten on a trip something so special, that it would never appear in your dreams? Write us! Sent us photos and clips. The story houses inhabitants are eager to know something new, too! Sent us - we are waiting! Read more
But when they are telling about food comming from one special place it becomes interesting! Some never-heard names, special spices and flavours are often mentioned during these conversations. All friends are very interested in cooking food that is prepared in different Baltic and Caucasian countries and that represents different cultures.
 
 
Līvas našķi

Esam aizmirsuši vecmāmiņas stāstīto recepti par kādu kārtīgu latviešu ēdienu? Nu tad mēģināsim atcerēties mūsu pašu tautas ēdienu receptes.

Domāju, ka mūsdienās mana vecuma bērni reti kurš ir izbaudījis kādu īstu latviešu putru. Vai arī bieži vien problēma ir izskatā. Mēs šodien esam tik izlutināti, ka mūsu acis vairs  negrib redzēt kaut ko savādāku, kā izteiktas formas – frī kartupeļi, filejas gabaliņš vai kāda karbonādīte. Pati esmu saskārusies ar šo problēmu, ka nobīstos no tā, kā tas izskatās, pie., tuncis, tas tiešām izskatās diezgan riebīgi, bet patiesībā ir garšīgs. Nesen mana mamma uztaisīja zupu, kura izskatījās vienkārši atbaidoši – tāda bieza, spilgti dzelteni oranžīga. Man neprātā nebija to ēst, jo zināju, ka tur ir burkāni un ķirbis, kas man ne visai negaršo. Bet, kas mamma bija aizgājusi, paņēmu karoti un piegāju pie katliņa. Zupa bija ļoti garšīga. Tajā vispār nevarēja just iepriekš minētās sastāvdaļas. Jūtami bija kartupeļi un parastais dzintara siers. Klāt vēl pieēdu kārtīgu rupjmaizīti, un pusdienas bija garšīgi paēstas.

Tātad, lai pagatavotu šo zupu, vajag:

  • 3 kartupeļus,
  • 3 burkānus
  • 3 gabaliņus ķirbja
    Šīs sastāvdaļas vāra nelielā daudzumā ūdens. Kad visi dārzeņi mīksti, pieliek pannā saceptus smalki sagrieztus sīpolus. Visu sablenderē. Vēlreiz liek katliņā un pavāra, pievienojot paciņu kausēta siera (vislabāk Dzintars).

 

Vēl viena putra, ko mājās esam iecienījuši, ir putraimu biezputra. Tā ir ļoti sātīga, tāpēc, ja pa dienu ir kārtīgi pastrādāts, tad tās ir ideālas pusdienas. Jāpaņem apmēram pus paciņa putraimu un jāieber katlā. Pievieno nedaudz eļļas, lai putra nepiedeg pie katliņa apakšas. Pielej klāt ūdeni un vāra, kamēr pilnībā uzvārās. Kamēr putra vārās, tai ik pa laiciņam pielej pienu - katru reizi nedaudz, kamēr putraimi paliek mīksti. Klāt vāroties pieliek arī kādu kartupeli, lai putra paliek tumīgāka. Sāli pievieno pēc garšas. Var sākumā pievienot arī buljona kubiņu. Garšvielas ir pilnībā pēc katra paša izvēles. Protams, šādai putrai neatliekama sastāvdaļa, manuprāt, ir gaļa. To smalki sagriež, arī sīpolus smalki sagriež un apcep uz pannas. Ir labi, ja gaļai ir gan liesums, gan speķis. Speķis cepoties izčurkstinās. Šī putra pavisam noteikti ir ļoti populārs senlatviešu ēdiens. Un labi, ka recepte ir saglabājusies arī vēl šodien, jo ēdiens ir tiešām labs. Es putru ēdu ar gaļiņu un krējumu, mana māsa ēd ar krējumu un svaigi spiestām dzērvenēm, bet mamma ēd ar visu kopā - gan gaļu, gan dzērvenēm, gan krējumu. Dzērvenes, kuras paši mežā salasījām, samalām mikserī pilnīgi svaigā veidā. Var ēst arī vienas pašas, jo tās ir ļoti veselīgas. Tātad, ceru ka jums sanāks, un nepiededziniet katliņu, lai mamma  pēc tam nedusmojas!

Author
Līva 16 Years old