LV EN
O! Te smaržo! Virtuve ir visbrīnišķīgākā vieta pasaulē. Te iegriežas ikviens stāstu draugs, jo viņi visi ir īsti gardēži un kārumnieki.
Varbūt zini kādu brīnišķīgu recepti? Un varbūt arī proti kaut ko garšīgu pagatavot? Un varbūt kāda ceļojumā kaut kur pasaulē esi ēdis kaut ko tādu, kas sapņos nav rādījies? Raksti mums! Sūti fotogrāfijas un klipus! Arī Stāstumājas iedzīvotāji grib uzzināt kaut ko aizraujošu un garšīgu! Sūti mums - mēs gaidām! Lasīt tālāk
 
 
Latviešu virtuve

  Mūsdienās latvieši uzturā lieto ļoti daudz Latvijas laukos un dārzos izaudzēto dārzeņu, īpaši kartupeļus, burkānus, bietes, kā arī augļus un ogas gan svaigā veidā, gan dažādos kompotos un ievārījumos. Agrāk bieži galdā tika celtas dažādas biezputras un piena zupas, bet mūsdienās latvieši labprātāk ēd gaļu. Tā kā Latvija ir bagāta gan ar upēm, gan ezeriem, pie tam atrodas pie Baltijas jūras, jau kopš seniem laikiem tiek ēstas zivis – siļķes, reņģes, laši, zuši, sami, līdakas, plauži u.c. Pie ēdiena klāt piedzer kefīru vai sulu, iecienīta ir arī kafija un tēja.

      Gadskārtu svētkos arī mūsdienās ir pieņemts celt galdā īpaši  šiem svētkiem raksturīgus ēdienus. Lieldienās krāso un ēd olas, Jāņos – uz galda godā vietā ir alus un apaļš ķimeņu siera ritulis, kas simbolizē sauli, bet Ziemassvētki nav iedomājami bez pelēkajiem zirņiem un cūkas šņukura, cūkgaļas ar sautētiem kāpostiem, speķa pīrāgiem un piparkūkām. Galdā ceļ arī zivi, kuras zvīņas ieliek makā, lai visu gadu būtu pietiekami daudz naudas. Kopš seniem laikiem populārs ir alus, to brūvēja gan tikai uz svētkiem, bet ikdienā lietoja pienu un rūgušpienu.

      Ar ēšanu latviešiem ir saistīti daudzi ticējumi. Piemēram, latvieši saka: ja ēdiens ir pārsālīts, pavārs ir iemīlējies.

      Latvijā  ir ļoti svarīgi respektēt ēdienu un tos, kuri to sagatavoja, ne velti tik ļoti daudz tautasdziesmu ir tieši par saimnieci un viņas tikumu. Īpaša cieņa tiek izrādīta maizei - ja maizīte nokrīt zemē, tad tā ir jāpaceļ un jānobučo. Savukārt, pieceļoties no galda, paldies saka gan saimniecei, gan arī kompānijai, ar ko kopā ieturēta maltīte.