LV EN
O! Te smaržo! Virtuve ir visbrīnišķīgākā vieta pasaulē. Te iegriežas ikviens stāstu draugs, jo viņi visi ir īsti gardēži un kārumnieki.
Varbūt zini kādu brīnišķīgu recepti? Un varbūt arī proti kaut ko garšīgu pagatavot? Un varbūt kāda ceļojumā kaut kur pasaulē esi ēdis kaut ko tādu, kas sapņos nav rādījies? Raksti mums! Sūti fotogrāfijas un klipus! Arī Stāstumājas iedzīvotāji grib uzzināt kaut ko aizraujošu un garšīgu! Sūti mums - mēs gaidām! Lasīt tālāk
 
 
Armēņu virtuve

 Armēņu virtuve ir viena no senākajām virtuvēm Āzijā un pati senākā Aizkaukāzā. Tās raksturīgākās īpašības veidojušās vismaz tūkstoš gadu pirms mūsu ēras.

      Daudziem, vērojot, kā mūsdienās armēņi rosās pie plīts vai grila, rodas iespaids, ka, neatkarīgi no profesijas, visi armēņi prot gatavot, it kā viņi ar šo prasmi būtu piedzimuši. Protams, šūpulī pavārmāksla netiek ielikta, un kādam labāk padodas dolma (līdzīga maziem kāpostu tīteņiem, tikai ietītiem vīnogu lapās), citam kihta (ļoti maiga, gaisīga frikadele no tvaikos pagatavotas maltās gaļas), vēl citam hašlama (teļa, jēra vai liellopa gaļas zupa ar dārzeņiem), jēra gaļas ēdieni podiņos - piti un čanahi, harčo zupa vai armēņu pīrāgs pahlava. Bet droši var apgalvot, ka katrs armēnis prot pagatavot šašliku vismaz 20 veidos, bet kāds no tiem būs viņa iecienītais, visbiežāk izmantotais. Tradicionālajam šašlikam parasti izmanto karbonādi ar kauliņu, klāt pasniedz ugunī apsvilinātus, nomizotus tomātus, baklažānus, piparus un ļoti daudz zaļumu, kā arī avota ūdeni.

      Slavena ir Sevana forele — išhana. Ar foreles pagatavošanu tradicionāli nodarbojas tikai vīrieši. Recepte ir vienkārša: speciālā katliņā ieliek milzīgu gabalu sviesta, kad tas ir izkusis, katliņā liek notīrītu zivi, daudz zaļumu, sāli, piparus, pievieno baltvīnu un sutina šo karalisko ēdienu līdz gatavībai.

      Brīvdienās armēņu ģimenēs mēdz gatavot tradicionālo rīta hašu (līdzīgs karstam galertam, ļoti trekns un sātīgs ēdiens).

      Armēņu virtuvei, protams, nepieciešamas arī armēņu garšvielas, bet vissvarīgākais garšīga ēdiena pagatavošanas nosacījums ir - visam jābūt svaigam un vislabākās kvalitātes: gaļai, tomātiem, baklažāniem, saldajiem pipariem, pētersīļiem, dillēm, kinzai, bazilikam u.c.