LV EN
O! Te smaržo! Virtuve ir visbrīnišķīgākā vieta pasaulē. Te iegriežas ikviens stāstu draugs, jo viņi visi ir īsti gardēži un kārumnieki.
Varbūt zini kādu brīnišķīgu recepti? Un varbūt arī proti kaut ko garšīgu pagatavot? Un varbūt kāda ceļojumā kaut kur pasaulē esi ēdis kaut ko tādu, kas sapņos nav rādījies? Raksti mums! Sūti fotogrāfijas un klipus! Arī Stāstumājas iedzīvotāji grib uzzināt kaut ko aizraujošu un garšīgu! Sūti mums - mēs gaidām! Lasīt tālāk
 
 
Azerbaidžāņu virtuve

 Azerbaidžānā  par galveno nacionālo ēdienu uzskata plovu, ko sauc par aš un pasniedz katrā kāzu un bēru mielastā, kā arī ciemos atnākušiem radiem un draugiem. Aš var pagatavot septiņos veidos – ar vistas gaļu, ar jēra gaļu, ar zivi, ar žāvētiem augļiem, ar augļiem un gaļu, ar riekstiem un gaļu. Dažreiz plovs top arī ikdienas pusdienām.

      Tā  kā vasarā pie Kaspijas jūras ir vairāk nekā 40 grādu liels karstums, tad tikpat kā nav iespējams saglabāt pienu svaigu, tāpēc Azerbaidžānā uzturā daudz lieto rūgušpienu. No tā gatavo atsvaidzinošu un barojošu dzērienu - dovgu.  Azerbaidžānā, kā jau musulmaņu valstī, uzturā nelieto cūkgaļu. Karstā klimata dēļ cūkgaļa ātri vien sabojājas. Vispopulārākā ir jēra gaļa un no tās gatavotie ēdieni. Ļoti bieži galdā tiek celta dolma – ēdiens ar maltas jēra gaļas pildījumu. Gaļu pilda baklažānos, tomātos, zaļajos piparos, un šo «kompāniju» dēvē par trīs māsām. Citkārt vasarā top dolma ar vīnogu lapām, tās gaļai piešķir īpatnēju, atsvaidzinoši skābenu garšu. Ziemā dolmai izmanto kāpostu lapas. Dolmu pasniedz kopā ar rūgušpienu, kurš ieliets nelielā trauciņā un izmantojams kā ēdiena mērce. 

      Ja pusdienām nav sagatavota kāda no dolmām vai izcepti auna gaļas kebabi, tad noteikti būs sarūpēts kāds cits gaļas ēdiens. Piemēram, vistas zupa, vistas un kartupeļu mērce vai vistas cepetis ar valriekstiem un rozīnēm. Vistas gaļa Azerbaidžānā ir ļoti iecienīta, to gatavo gan kopā ar kartupeļiem, gan rīsiem, gan žāvētiem augļiem, bet garšvielām izmanto dilles, safrānu, sīpolus, koriandru, piparus. Ļoti populāras Azerbaidžānā ir zupas, to ir vismaz 30 dažādi veidi.