LV EN
O! Te smaržo! Virtuve ir visbrīnišķīgākā vieta pasaulē. Te iegriežas ikviens stāstu draugs, jo viņi visi ir īsti gardēži un kārumnieki.
Varbūt zini kādu brīnišķīgu recepti? Un varbūt arī proti kaut ko garšīgu pagatavot? Un varbūt kāda ceļojumā kaut kur pasaulē esi ēdis kaut ko tādu, kas sapņos nav rādījies? Raksti mums! Sūti fotogrāfijas un klipus! Arī Stāstumājas iedzīvotāji grib uzzināt kaut ko aizraujošu un garšīgu! Sūti mums - mēs gaidām! Lasīt tālāk
 
 
Līvas našķi

Esam aizmirsuši vecmāmiņas kārtīgo latviešu ēdienu receptes? Nu tad mēģināsim tās atcerēties!

Domāju, ka mūsdienās reti kurš no maniem vienaudžiem ir izbaudījis kādu īstu latviešu putru. Bieži vien problēma ir tās izskatā. Mēs šodien esam tik izlutināti, ka mūsu acis vairs negrib redzēt kaut ko savādāku, priekšroka tiek dota frī kartupeļiem, filejas gabaliņam vai kāda karbonādītei. Pati esmu saskārusies ar šo problēmu, ka nobīstos no tā, kā ēdiens izskatās, piemēram, tuncis, tas tiešām izskatās diezgan riebīgi, bet patiesībā ir garšīgs. Nesen mana mamma uztaisīja zupu, kura izskatījās vienkārši atbaidoši – tāda bieza, spilgti dzelteni oranžīga. Man ne prātā nenāca to ēst, jo zināju, ka tur ir burkāni un ķirbis, kas man ne visai garšo. Bet, kad mamma bija aizgājusi, paņēmu karoti un piegāju pie katliņa. Zupa bija ļoti garšīga. Tajā vispār nevarēja just iepriekš minētās sastāvdaļas. Sajutu  kartupeļus un parasto dzintara sieru. Klāt vēl pieēdu kārtīgu rupjmaizīti, un pusdienas izdevās ļoti garšīgas.

Tātad, lai pagatavotu šo zupu, vajag:

  • 3 kartupeļus
  • 3 burkānus
  • 3 gabaliņus ķirbja
    Šīs sastāvdaļas vāra nelielā daudzumā ūdens. Kad visi dārzeņi mīksti, pieliek pannā saceptus smalki sagrieztus sīpolus. Visu sablenderē. Vēlreiz liek katliņā un pavāra, pievienojot paciņu kausēta siera (vislabāk Dzintars).

Vēl viena putra, ko mājās esam iecienījuši, ir putraimu biezputra. Tā ir ļoti sātīga, tāpēc, ja pa dienu ir kārtīgi pastrādāts, tad tās ir ideālas pusdienas. Jāņem apmēram 0,5 paciņa putraimu un jāieber katlā. Pievieno nedaudz eļļas, lai putra nepiedeg pie katliņa apakšas. Pielej klāt ūdeni un vāra, kamēr pilnībā uzvārās. Kamēr putra vārās, tai ik pa laiciņam pielej pienu - katru reizi nedaudz, kamēr putraimi paliek mīksti. Klāt pieliek arī kādu kartupeli, lai putra paliek tumīgāka. Sāli pievieno pēc garšas. Var sākumā pievienot arī buljona kubiņu. Garšvielas pievieno pēc katra paša izvēles. Protams, šādai putrai neatliekama sastāvdaļa, manuprāt, ir gaļa. To smalki sagriež, arī sīpolus smalki sagriež un apcep uz pannas. Ir labi, ja gaļai ir gan liesums, gan speķis. Speķis cepoties izčurkstinās. Šī putra pavisam noteikti ir ļoti populārs senlatviešu ēdiens, un labi, ka recepte ir saglabājusies arī vēl šodien, jo ēdiens ir tiešām labs. Es putru ēdu ar gaļiņu un krējumu, mana māsa ēd ar krējumu un svaigi spiestām dzērvenēm, bet mamma ēd ar visu kopā - gan gaļu, gan dzērvenēm, gan krējumu. Dzērvenes, kuras paši mežā salasījām, samalām mikserī pilnīgi svaigā veidā. Var ēst arī vienas pašas, jo tās ir ļoti veselīgas. Ceru, ka jums sanāks, un nepiededziniet katliņu, lai mamma  pēc tam nedusmojas!

Autors
Līva 16 g.